Börjar få viss rutin...

Rutiner är ju bra att ha men inte helt lätta att skaffa med bebis.
Från början (första månaden) hade vi inga rutiner över huvud taget Maj åt och sov och blev buren, vi var ju omgivna av familjen nästan hela tiden också så det fungerade ju ganska bra att ha en bebis i famnen mest hela tiden (det var ju alltid någon som hade en famn ledig). Efter ett par veckor hemma på Lidingö insåg vi att vi faktiskt behövde få lite ordning på dagarna särskilt som Maj alltid blev supergnällig och trött framemot kvällskvisten. Vi började då ruta in kvällarna till att ca 18:30 ge Majskornet ett bad dels för att det bröt lite i hennes trötthetsgråt men också för att hon verkade gilla det :)

Efter badet startade vi med nattning, vi nattade henne i spjälsängen och gav henne lite nattamat i flaska, det skrivs att det är lite si och så med att ge sädbarn flaska medan man ammar eftersom det kan slå ut amningen, barnen slutar suga för oss har det dock fungerat bra. Vi har dock fallit tillbaka lite till att vi nattar henne i vår säng eftersom hon kan ta en stund på sig att somna in och då är det helt enkelt bra mycket bekvämarae att ligga bredvid henne än att sitta på en pinnstol. Vanligtvis sover Maj sedan i sin säng (även där har vi fått återfall i att ha henne mellan oss men det ska snart åtgärdas igen). För mig har det varit och är fortfarande viktigt att hon kan somna själv, att jag inte alltid måste sticka fram tutten för att hon ska kunna somna. Jag tycker självklart också att det är viktigt att hon känner sig trygg och låter därför nattandet ta tid och att hon ser att jag finns där om hon vaknar till vilket hon oftast gör efter ca 30 min hon nöjer sig oftast då med att få hjälp med nappen. Hon vaknar någon gång under natten (på senare tid en gång extra mot tidigare) och äter och somnar sedan om.

Maj gillar att sova med en snutte på huvudet, gärna över ögonen.

Dagsrutinerna har vi varit skitdåliga på, dels för att Maj sovit dåligt dagtid och antagligen för att vi varit lite lata. Nu börjar vi dock få in lite rutiner även där. Maj vaknar vanligtvis någon gång mellan 7 och 8 och då stiger vi upp byter blöja, klär på oss och leker lite. Hon orkar oftast vara glad och pigg i ca en -en och en halv timme sen behöver hon sova. Vi klär på henne och söver henne i vagnen på ballan. Det varierar sedan väldigt hur länge hon sover men mellan 45 min - 2 timmar ungefär. Efter nästa uppvaaknande ser det ungefär likadant ut. Hon sover igen vid lunchtid och sedan försöker jag ta ca en timmes promenad vid 3-4 det är den tid hon vanligtvis har absolut svårast att koppla av och då underlättar det om hon kan småsova/sova i vagnen. Det här funkar ju när vi är hemma men självklart blir det lite annorlunda när vi går på utflykter osv. Men generellt sover hon ungefär tre gånger om dagen nu (kors i taket) och leker, äter och gnäller där emellan :)

 

Det här har fungerat ganska bra för oss men det är ju självklart olika för alla :)



Kommentarer
Postat av: mammamumlan

Nu vet jag ju att du berättar allt detta för din kompis Hanna - men alla andra blir så glada av allt du skriver och för att inte tala om Majskornet som förhoppningsvis en dag kan läsa allt detta fantastiska oxå - gullunge-Maj...

2011-03-14 @ 19:12:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback